מה זו בכלל אנימציה חסכונית?
קבלו סיפור עם מסר ונסו לדמיין אותו בסרט (אין צורך לעצום עיניים – זה ממש יקשה עליכם בקריאה):
השמש זורחת מבעד לעצים. על הענפים ציפורים מצייצות. נעל עפה מהחלון, השעון מראה 6:30. הציפורים עפות מהענף. זום אין לבית דרך החלון. ילדים מתארגנים. תיקים מתעופפים באוויר, שוקו נשפך על המפה, משחת שיניים נמרחת על הרצפה, כלבלב שמח קופץ בין ילקוטים, ילדה עם שיער סתור לבושה בצורה מרושלת ובוכה, הקומקום צורח, כולם באטרף. "אימא" איפה הסנדלים שלי?" "אבא תכין לי גם חביתה, לא רוצה טונה! לא נכון! לא ביקשתי!" אחד אחד, נדחקים לאוטו המשפחתי 3 ילדים ובוסטר, אימא נועלת נעל שנייה לפני שיוצאת. מכבה את האור ונכנסת לרכב. מחכים שהכלב יקפוץ לרכב. טריקת דלת נסיעה צוהלת, הילד הגדול מקניט את האמצעי, שצובט את הקטנה, וזו חורצת לשון לאדם על המדרכה. הרכב עוצר בכניסה לבית ספר. הילדים יורדים מהרכב, כל אחד לכיתתו ורק הקטנה מלווה עם שני ההורים – לכיתה א', שם שלט גדול מקבל את פניה – שלום כיתה א', היא מחייכת חיוך רחב וחסרה לה שן.
עכשיו אותו דבר אחרת:
מבעד לדלת הכיתה נכנסת ילדה עם חולצת בית ספר, תיק ענק גדול ממנה. על הלוח כתוב – שלום כיתה א'. היא מחייכת חיוך גדול וחסרה לה שן.
השורה התחתונה בשני הסרטים היא היום הראשון בכיתה א'. בדוגמה הראשונה זה עובר בצורה הרבה יותר כייפית ומעניינת אבל צריך לזכור שאנחנו לא בקולנוע. ועוד רגע הלקוח הפוטנציאלי חוזר לעיסוקיו. בדוגמה השנייה אנחנו ניגשים מיד לעניין וכל מי שיש לו ילדים שעולים לכיתה א' (*קהל היעד שלנו) ימצא עניין בסרטון. ויש פחות סיכוי שנאבד אותו בדרך. עכשיו אנחנו יכולים להמשיך שמסר שעוסק ב…בדיקת שינים חינמית לתלמידי כתה א'?
מה חסכנו כאן?
-
- עיצוב ואנימציה לדמויות מרובות של המשפחה – כל דמות דורשת עיצוב, אנימציה, הקלטת דיבוב ולכל אלה עלות כספית (כאן ניתן לקבל מושג סביר על מחירי אנימציה).
- זמן – כל שנייה נחשבת – ככל שהסרט קצר, כך הסיכוי שיצפו בו עד סופו עולה. אם ייקח לנו נצח להגיע אל השורה התחתונה, יתכן שהצופים בכלל לא יגיעו אליה בשל ההצפה באינפורמציה לא הכרחית.
- כשמשווקים, צריך לגשת לעניין. אפשר להפליג בדמיון, אבל לא תמיד זה חשוב או פוגע במסר המדויק. מסר מדויק חוסך לנו הסברים ומעטפת תומכת בסרט שתסביר מה ראינו.
- טיימינג – בשיווק, כדאי להיות זריזים. כך או כך, הפקת סרטון אנימציה שיווקי לוקחת לפחות כמה שבועות, אבל כל מורכבות או סיבוך נוספים עלולים להפוך את הסרטון ללא רלוונטי.
ואיך בפועל מקצרים סרטון אנימציה שיווקי ?
!Keep it simple – כמו בכתיבה, כך גם בבימוי סרטון אנימציה שיווקי (ובכלל): כיתבו כמה שפחות ואמרו כמה שיותר:
1. חתכו בבשר החי. שירפו גשרים. אל תשמרו גרסאות תסריט ישנות – זה עניין של ניסוי ותהיה. כל סצנה חייבת להצדיק את עצמה או שהיא עפה. דוגמה טובה לכך היא סרטון "לא זה לא" שלנו. שימו לב לסצנה שנשארה על רצפת העריכה (8 שניות ראשונות), מה שהותיר סרטון של 24 שניות שהעביר את המסר אפילו טוב יותר:
2. דללו גם בעיצוב – עומס ויזואלי מסתיר את המסר השיווקי – לכל פרט בפריים צריכה להיות חשיבות – כזו שמספרת לנו על הדמות/ מוצר/ שירות או מוסיפה להבנת הסצנה. וכל הקוסמטיקה מסביב צריכה תמיד לעבור שיקול נוסף – האם להשאיר או שיורדת. ואם יש ספק, אז היא יורדת. גם כאן בסרטון מעל – רקע נקי מהסחות דעת – ניגשים לעיקר.
3. ותרו על פעולות מיותרות של הדמויות והשתמשו בסימנים מוכרים שמיד משדרים ומשלימים לנו את סיפורה של הדמות או הסיטואציה. חיוך ללא שן עוזר לנו להבין את גיל הילדה ואת נושא הסרט, כמו גם תיק בית ספר ענק או כמובן כיתוב מאיר עיניים של שלום כיתה א'.
4. האם זה בכלל חשוב? – האם ציון השעה הכרחי? האם הזריחה תורמת לנו משהו להבנת המסר? מה שלא חשוב לא צריך להישאר.
5. עריכה מהירה. המוח שלנו משלים את חתיכות הפאזל, ואין דבר נעים יותר לצופה מסצנה שגורמת לו לחשוב מבלי לזלזל באינטליגנציה.
ולסיום, חסכו גם בחשיפה למותג שלכם, כן כדאי להביא המותג בהתחלה במינון זעיר כדי שידעו במה מדובר, אך אין צורך לחזור ולמסחר שוב ושוב. מי שיחפש אתכם, ידע למצוא אתכם. תהיו אלגנטיים ונונשלנטיים – זה הסרט.