חושבים שאתם יודעים הכל על הפקת סרטי אנימציה?
מי לא צפה צפה בילדותו בסדרות כמו "הלב", "פינוקיו", "המומינים" ושאר סדרות מופת של החינוכית? (טוב, לא בטוח, אבל זה כל מה שהיה לראות…) מי לא התרגש מהשנינות וההומור העוקצני של "משפחת סימפסון" ו"סאות'פארק"? איך אפשר שלא להתהפנט מהאנימציה הריאליסטית המדוייקת של דיסני או מהבימוי המדוייק והקומי של פיקסאר, בלו סקיי ודרימוורקס (אולפני תלת מימד עכשוויים שיצרו שוברי קופות כמו "קונג פו פנדה","עידן הקרח" ו"הקול בראש").
בתמונה: ילדים בוהים באנימציה
אוקיי, כולנו צפינו וצופים באנימציה באדיקות ולעיתים מדקלמים משפטי מפתח מסרטי אנימציה, למרות שכבר איננו ילדים (זה בסדר, קהל היעד כבר מזמן איננו רק ילדים) אבל זה לא הופך אותנו למומחי הפקת סרטי אנימציה.
לא מסכימים איתי? אז קבלו 5 עובדות מפתיעות:
יותר קשה באנימציה להזיז דינוזאור מאשר בן אדם
טוב אני אתן לכם את הקרדיט שידעתם את זה, זה רק הגיוני שיצור עם כמות אדירה כ"כ של מפרקים יזוז בקושי רב יותר מיצור נחות כמו בנאדם, אבל תהרגו אותי, איך זה שהלקוחות שלנו תמיד מתעלמים מזה וחושבים ש"אנימציה זה אנימציה זה אנימציה"…
ליפסינק
כדי ליצור דמות מדברת בהפקת סרטי אנימציה, יש לעצב לפחות 9 מנחי פה שונים על מנת להתחיל ליצור אנימציה ברמת אמינות סבירה. הדמות שלכם עוברת ממצב רוח שמח למצב רוח כועס? הופ… יש צורך בעוד סט פיות לכל מצב רוח (סט שמח אחד וסט עצבני נוסף, שיראה אחרת לחלוטין וכו… וכו…)
אז מה אתם אומרים, כמה פיות יש לאלזה מ"פרוזן"? אהמממ… מפחיד לחשוב….
זמני עבודה על הפקת סרטי אנימציה שונים מאוד
אבל מאוד, בין הפקה להפקה (ולרוב אין קשר לינארי בין זמן העבודה להצלחה של התוצר) – הפקת פרק מתוך סדרה כמו "פאמילי גאי" או "משפחת סימפסון" אורכת כשנה מרגע שנהגה הרעיון לפרק ועד לרגע שהפרק מוכן לשידור. זמן הפקה של פרק ב"סאות'פארק" הוא שבעה ימים (!!!) ומבוצע ע"י צוות קטן בהרבה של אנימטורים. עובדה זו גורמת לפרקים להיות להיות זולים ואקטואלים יותר מכל פרק בסדרה אחרת, אך אם כבר דיברנו על הקשרים לינארים – אנימטורים בסטודיו לאנימציה של סאות'פארק סובלים מחוסר שינה הרבה יותר מעמיתיהם, אנימטורים של סדרות אחרות.
אנימציה מבוצעת רק לאחר שפס הקול הוקלט (כמעט) לחלוטין
טעות נפוצה לחשוב שאנימטורים מציירים אנימציה ורק לאחר מכן "מקליטים דיבוב". מקור הטעות מכך שכילדים צרכני אנימציה הורגלנו לחשוב שמרקו עולה במטוס מיפן הרחוקה ורק כאן בארץ, טורחת שפרירה זכאי על הדיבוב לעברית ובכך נשלמת העבודה על הסאונד.
האמת שונה מאוד ממה שנהוג לחשוב – עיקר העבודה של עורך פסקול בסטודיו לאנימציה נעשית מיד עם אישור התסריט ודורשת דמיון, חוש טיימינג מפותח ועבודה צמודה עם הבמאי, כיוון שכל התנועות והמשחק של הדמויות מושפע מהלך הרוח של השחקן המדובב וקצב הדיבור שלו.
בסרט האנימציה הראשון שנוצר אי פעם כיכבה… דינוזאורית!!
כן, כן… ומי שלא דילג על העובדה הראשונה בטח יודע שזהו אחד האתגרים הקשים ביותר לאנימטור. אז למה? תשאלו את וינדזור מקיי, מזוכיסט, צייר קומיקס, והיוצר של "גרטי הדינוזאורית" החביבה איתה יצא למסע הופעות ברחבי אמריקה ואירופה. הקונספט היה קצת שונה מסרטי האנימציה המקובלים היום : מקיי הופיע על הבמות ועל המסך מאחוריו הוקרנה דמותה של גרטי (שצויירה מראש לצורך ההקרנה ע"י מקיי ואחיו שהיה שותפו העסקי). כל המשחק של מקיי תוזמן והתאים בדיוק לתנועותיה של הדינוזאורית, מה שיצר לדברי הצופים ההמומים, אשליה אמינה ומושלמת (טוב, זה קרה ב-1914… היום, בלי תלת מימד ב-360 מעלות, דולבי סראונד ואלקטרודות מחוברות ישירות לגזע המוח זה בטוח לא היה תופס…)
גרטי הדינוזאורית במופע על חושי:
לעוד אינפורמציה ותוכן מעניין:
סטודיו לאנימציה – הנחומים איור ואנימציה